De hergeboorte van vergeten vrouwenkracht: Hypatia van Alexandrië

Hypatia van Alexandrië: De vrouw die te veel wist in een wereld die vrouwen liever dom hield

Ze werkte met sterren. Ze schreef met precisie. En ze onderwees mannen, als vrouw. Niet vanuit rebellie.
Maar omdat het logisch was: ze kón het. Ze wíst het. Hypatia van Alexandrië. Een naam die in de moderne wereld vaak vergeten is. Of slechts wordt gefluisterd in de marges van geschiedenisboeken. Maar wat haar verhaal ons vertelt,
is allesbehalve klein.

Ze was wiskundige. Filosoof. Wetenschapper. Docent. Denker. Leidster van de beroemde bibliotheek van Alexandrië. En misschien wel één van de eerste vrouwen die vermoord werd… omdat ze géén geheim maakte van haar intelligentie.

De hergeboorte van vergeten vrouwenkracht: Hypatia van Alexandrië

Een vrouw van kennis, in een tijd van religieuze strijd

Hypatia leefde in de vierde en vijfde eeuw, in Egypte, een tijd waarin de klassieke oudheid langzaam overging in de vroegchristelijke tijd. Een periode van overgang. Van botsing. Van verlies van nuance. Zij was een brug tussen werelden.
Tussen rede en geloof. Tussen Griekse filosofie en nieuwe religieuze dogma’s. En tussen wat was en wat kwam.

En in die brugfunctie… zat haar kracht. Maar ook haar gevaar. Want Hypatia onderwees niet in geheim. Ze sprak in het openbaar. Ze gaf les aan mannen van aanzien, ze sprak over logica, over het universum, over orde. En ze leidde zonder overmacht, maar met overtuiging. En de wereld zag haar, maar de wereld werd bang.

De prijs van zichtbaar denken

Er is iets wat we als samenleving moeilijk vinden: een vrouw die weet. Een vrouw die zich niet laat leiden door emotie alleen, maar ook door redenering. Een vrouw die analyseert, ontleedt, begrijpt. Zonder haar vrouw-zijn af te leggen. Want Hypatia deed dat niet. Ze verstopte zich niet in mannelijke kledij. En ze was niet ‘stoer’ om erbij te horen. Ze was zichzelf. Zacht, helder, diepzinnig. En dat was nog beangstigender.

En dus werd ze – door fanatieke religieuze krachten – vervolgd, belasterd, en uiteindelijk gelyncht. Openlijk. Met geweld. Haar lichaam werd verminkt. Haar kennis verbrand. En haar naam zoveel mogelijk gewist. Maar zoals we inmiddels weten… de waarheid verdwijnt nooit voorgoed.

Hypatia leeft voort in elke vrouw die zich durft te uiten

Ik voel haar als ik vrouwen zie spreken over dingen waar ze jarenlang over gezwegen hebben. Zichzelf als volledig omarmen. Ook hun dominantie en sadisme. Omdat ze begrijpen wat ze er mee kunnen bereiken, hoe ze het kunnen inzetten om de ander – en daarmee zichzelf – tot bloei te laten komen. Ik hoor het in de woorden van een Femdom Lady, als ze uitlegt waarom haar BDSM belevingen niet alleen erotisch, maar ook psychologisch zijn.

Ik voel Hypatia in vrouwen die hun kennis niet gebruiken om te overheersen, maar om te openen. Om te leiden en om licht te brengen. In het durven combineren van denken en voelen. Gevoelens toelaten van sadisme én empathie. Van structuur en overgave. Want ja, je kunt zowel spiritueel zijn als sadistisch. Zowel zacht als standvastig. En ja, zowel vrouw als leider van geest. En het zou zo vanzelfsprekend moeten zijn en toch blijkt de werkelijkheid anders.

De onderdrukking van vrouwelijke rede

Hypatia’s dood was niet alleen een persoonlijk drama. Het was een symbool. Een signaal: zo eindigen vrouwen die te veel denken. Een waarschuwing: ken je plaats. En dat echoot tot op vandaag. In vrouwen die ‘te veel praten’. Die ‘altijd hun mening klaar hebben’. En die ‘altijd alles willen analyseren’. Maar weet je?

Dat is niet hun fout. Dat is hun kracht.
De wereld heeft niet te veel Hypatia’s gekend. De wereld heeft er te weinig erkend.

Haar stem teruggeven

Hypatia werd niet vernietigd om wie ze was. Maar om wat ze vertegenwoordigde. Wijsheid. Rede. Vrouwelijkheid. Een combinatie die het systeem niet kon verwerken. Zie haar in elke vrouw die kennis verzamelt, in elke vrouw die lesgeeft en in elke vrouw die denkt, vraagt en onderzoekt. Vrouwen die zich niet kleiner maken om aanvaard te worden.

Voor haar heb ik deze blog geschreven. Maar net zo goed ook voor jou en mij. Voor iedere vrouw die weet wat ze doet en daarin gelooft. Zelfs als anderen dat niet doen. Want zo blijft Hypatia leven; in onze keuzes om te blijven denken, te blijven voelen en te blijven schrijven…

Meer informatie

Zij die niet pasten – de hergeboorte van vergeten vrouwenkracht

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: Femdom-Lifestyle.nl

lijnfl