Wat is het effect van een bondage?

Als je denkt aan bondage, denk je wellicht in eerste instantie aan vastgebonden worden met touwen. Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar er is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook iemand met folie omwikkelen, desnoods met de huishoudfolie van de buurtsuper. Alle aanrakingen van de huid, worden hiermee gevoeliger. Dat zorgt nog eens voor een extra verdieping van de bondage. Naast folie, kun je ook kiezen voor kettingen, riemen, sjaaltjes, tape of boeien. Er zijn zelfs speciale bodybags te koop van leder of latex. En allemaal hebben ze hetzelfde doel, namelijk de bewegingsmogelijkheden van de ander beperken. Maar waarom zou je dit willen?

Wat is het effect van een bondage?

Emotionele vrijheid

Het ontnemen van iemand zijn fysieke beperking betekent een intensievere mentale ervaring. Je kunt immers niks met je lichaam, dus heeft dat effect op je mind. Het is dus niet zo gek dat veel mensen een emotionele vrijheid ervaren tijdens een bondage. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met het vastgebonden lichaam, waarbij alle vrijheden zijn ontnomen, maar juist die beperking geeft de mind de vrijheid om te vliegen.

Het gevoel van vrijheid kan nog eens extra onderstreept worden op het moment dat je iemand aan zijn bondage optakelt en hiermee het gevoel geeft dat hij “vliegt”. Het spreekt voor zich dat je dit alleen maar doet als je goed weet waar je mee bezig bent en de ander geen onnodig risico laat lopen. Zowel de bondage als het optakelsysteem moet deugdelijk zijn. Geen beginnersklusje dus.

Opwinding

Er zijn ook mensen die de beperking als opwindend ervaren. Ze zijn willoos en overgeleverd aan jouw grillen. Dat kan een (seksueel) opwindende gedachte zijn. Het lot ligt in jouw handen en in hun fantasie kun je nu “alles met ze doen”. Zij kunnen slechts ondergaan en dat zorgt ervoor dat ze zich niet verantwoordelijk hoeven voelen voor de acties die volgen.

Ook de lichte pijn van een bondage, kan voor sommigen opwindend zijn. Het knellen van de touwen, de mogelijke striemen die het achterlaat of het lostrekken van de tapen, kunnen als opwindend worden ervaren.

Verhoging van de zintuigen

Een bondage kan ook de zintuigen verscherpen of het gevoel op de huid. Bijvoorbeeld in een latex-(vacuümbed) of foliebondage die strak om de huid gewikkeld zit, worden aanrakingen intenser. Het maakt de huid meer ontvankelijk van het signaleren van de prikkels. Zitten de ogen dicht? Dan wordt het gehoor scherper. Allemaal sensaties waarmee je kunt spelen.

Basisvoorwaarden

Uiteraard staat voorop dat een bondage alleen gebeurt wanneer beide partijen akkoord zijn. Maar naast concession, is één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een intense beleving,  vertrouwen. Je maakt immers iemand volledig van jou afhankelijk en dat betekent automatisch een verschoven verantwoordelijkheid. Als je aan een bondage begint is het dus van belang dat je ook de veiligheid kan waarborgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een schaar of mes in je nabijheid ligt, mocht iemand snel bevrijd moeten worden (om welke reden dan ook) dan kun je de bondage snel lossnijden of knippen.

Wat is Shibari?

Shibari, ook wel bekend als Kinbaku, is een vorm van Japanse touwbondage die zowel een esthetische als een functionele rol speelt. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke vezel touwen en complexe knopen om het lichaam op een artistieke manier te binden. Hoewel Shibari zijn wortels heeft in de Japanse cultuur.

De oorsprong van Shibari is diep geworteld in de Japanse geschiedenis en cultuur. Het begon als een martel- en opsluittechniek genaamd “Hojojutsu”, die werd gebruikt door samoerai en politieagenten in het feodale Japan. In de loop der tijd is het geëvolueerd naar een meer artistieke en erotische vorm, los van zijn martelende oorsprong.

Basisprincipes

De basis van Shibari ligt in het gebruik van bepaalde soorten touw, knopen en patronen om een visueel aantrekkelijk en functioneel bondageontwerp te creëren. De meest gebruikte touwen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals jute of hennep. De complexiteit varieert van eenvoudige handboeien en enkelbindingen tot ingewikkelde patronen en harnassen die het hele lichaam kunnen bedekken.

Shibari is niet alleen functioneel maar ook diep symbolisch en esthetisch. De patronen en knopen kunnen verschillende betekenissen en emoties vertegenwoordigen, zoals macht, overgave, vertrouwen en kwetsbaarheid. De esthetische waarde wordt vaak gevierd in fotografie, optredens en kunstinstallaties.

Is bondage onlosmakelijk verbonden aan Femdom?

Nee. Daar kan ik simpel over zijn. Je kúnt gebruik maken van bondage – en dan is het handig te weten welke impact het kan hebben – maar je hoeft er als Femdom lady natuurlijk helemaal geen gebruik van te maken. Jij bent degene die bepaalt en misschien vind je het helemaal niet handig als je sub of partner ergens als een rollade ligt te chillen. Hij kan op dat moment immers niet dienstbaar zijn aan jou. Dus wie schenkt dan die kop koffie in? Aan de andere kant, kan het soms best handig zijn om zo’n handenbinder of voor-de-voetenloper even op te bergen. Maar dat is volledig aan jou.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van bondage en/of andere Femdom belevingen? Misschien is een privé Femdom workshop op maat iets voor jullie?

Meer informatie

Privé Femdom workshop voor koppels op maat
De invloed van maskers binnen de Femdom of BDSM

Bronvermelding

© afbeelding: Femdom-Lifestyle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *