De historie van de hoge hakken

Persoonlijk vind ik high heels prachtig, het toppunt van vrouwelijkheid. Ze staan gracieus, laten je benen op een elegante manier uitkomen en staan super sexy. Maar ik kan er voor geen meter op lopen. Helaas. Daarom besteed ik het lopen op “palen” graag uit aan mijn onderdanigen. Man of vrouw, dat is me om het even. Wist je trouwens dat hoge hakken in eerste instantie helemaal niet voor dames waren bedoeld? Het waren de mannen die in vroegere tijden op hoge hakken liepen. Oude tijden herleven, want we zien nu weer steeds meer mannen op high heels lopen. Zo sluit de cirkel.

De historie van de hoge hakken

Terug naar het oude Egypte

De oorsprong van hoge hakken kan worden getraceerd naar het oude Egypte, waar ze rond 3500 v.Chr. voor het eerst werden gedragen. Deze vroege versies van high heels waren echter niet bedoeld voor dagelijks gebruik, maar werden voornamelijk gebruikt bij religieuze ceremonies en door de hogere klassen om hun status te benadrukken. Het idee was simpel: hoe hoger de schoen, hoe dichter bij de goden.

De populariteit van hoge hakken verspreidde zich vervolgens naar andere culturen en beschavingen. In de Middeleeuwen droegen Europese edelen hoge hakken als een teken van hun aristocratie en macht. Deze schoenen waren niet alleen een modeverklaring, maar hadden ook een praktisch nut: ze hielpen ruiters om hun voeten in de stijgbeugels te houden tijdens het paardrijden. Dit toont aan dat de functie van high heels door de geschiedenis heen evolueerde, afhankelijk van de culturele context en de behoeften van de drager.

Liefde voor extravagantie

De 17e eeuw markeert een keerpunt in de geschiedenis van hoge hakken. Dit was de periode waarin de hakken echt populair werden onder zowel mannen als vrouwen in de Europese adel. Koning Lodewijk XIV van Frankrijk, bekend om zijn liefde voor extravagantie, maakte hoge hakken tot een cruciaal onderdeel van het hofleven. De zogenaamde ‘Louis hakken’ waren niet alleen een symbool van macht en prestige, maar ook een middel om de koninklijke allure te verhogen. Het was in deze tijd dat de hakken hoger en de designs meer verfijnd werden.

Symbolisch voor vrouwelijkheid

Echter, naarmate de tijd vorderde, veranderden de mode en de maatschappelijke opvattingen. In de 18e eeuw begonnen hoge hakken uit de gratie te raken bij mannen, aangezien de verlichting en nieuwe ideeën over gelijkheid en praktischheid opkwamen. Voor vrouwen bleven hoge hakken echter een vast onderdeel van de mode, symbolisch voor vrouwelijkheid en elegantie. De 19e en 20e eeuw zagen een verdere ontwikkeling en diversificatie in het ontwerp van hoge hakken, aangedreven door technologische vooruitgang en veranderende modetrends.

Status, macht en schoonheid

Vandaag de dag zijn hoge hakken een vast onderdeel van de mode-industrie, gewaardeerd om hun vermogen om elegantie en verfijning uit te stralen. Ze komen in alle vormen en maten, van de klassieke stiletto tot de comfortabelere blokhak. Ondanks de veranderingen in ontwerp en functie door de eeuwen heen, blijft de essentie van hoge hakken hetzelfde: ze zijn een krachtig symbool van status, macht, en schoonheid.

Wat high heels voor jou betekenen, lees ik graag terug in de comments!

Meer informatie

De historie van Femdom
Gevangen in een kooi: De kracht van kuisheid controle
Maak kennis met de meest bekende femdom lady: Cleopatra
Over het onderdrukken en vereren van de vrouw

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *